13 januari 2019

Paljasprijs 2019 vrijwilligers Stadswandeling Zevenaar

Webmaster

No Comments

Paljas Revu 2019

Door de jaren heen is Zevenaar sterk veranderd. Soms een achteruitgang maar meestal een verbetering, ook al duurt het vaak even om dit laatste toe te geven. Lopend door het centrum van Zevenaar is het lastig de veranderingen uit elkaar te houden. Waar zat welke winkel? Hoe heette die kroeg ook alweer? De markt, was die vroeg niet op een andere plek? Zat hier niet een ijzersmid? Langzaam verdwijnen dit soort kleine en grote veranderingen uit ons geheugen!

De winnaar van dit jaar weet op prachtige wijze het verleden en het heden van Zevenaar bij elkaar te brengen. Dit vanuit vele verschillende invalshoeken. Vanuit een generieke basis ingekleurd met eigen ervaringen van de vertellers. Hierdoor is iedere aflevering uniek en speciaal. Ongemerkt wordt er gebouwd aan een soort van collectief Zevenaars geheugen en hebben we een plek waarbij we al die ‘hoe zat het ook alweer’-vragen kunnen stellen.

Sinds 2006, als werkgroep vanuit de Cultuur Historische Vereniging, is deze groep zeer actief. Als eerste kregen zij officieel toestemming om het landgoed Huis Sevenaer te betreden. En toeval of niet, de laatste jaren voelt het alsof het historisch en cultureel besef in Zevenaar groeit. Niet in de laatste plaats door de energie vanuit het Eet-lokaal en nieuwe ‘bed and breakfast’ in de oude pastorie.

Met ‘maar’ 300 bezoekers per jaar is er nog heel veel potentie want eigenlijk zou iedere Zevenaarder minimaal één keer moeten deelnemen om zich de historie van onze prachtige stad te realiseren. Iedere tweede zondag van de maand standaard en op aanvraag zelfs dag en nacht, staan ze voor u klaar, voor het luttele bedrag van € 4,- per deelnemer.

De Paljasprijs 2019 gaat naar de vrijwilligers van de Stadswandeling van Zevenaar.

Erik Lamers Voorzitter Carnavals Vereniging Paljas

Kijk voor meer informatie over de Cultuur Historische Vereniging op: www.cvz7aar.nl