14 januari 2017

Paljasprijs 2017 voor Weilburg!

Webmaster

No Comments

Tijdens de Palajasrevu, vrijdag 13 en zaterdag 14 januari 2017, heeft Herrn Burgermeister Hans-Peter Schick voor de Duitse zustergemeente Weilburg, de  Paljasprijs 2017 in ontvangt genomen.

Besloten in oktober 1965 en officieel gestart in 1966 is het stedencontact tussen Weilburg an der Lahn en Zevenaar. Een contact wat is uitgegroeid tot een hechte vriendschap tussen twee steden en heeft geleid tot veel meer vriendschappen tussen inwoners. Initieel ontstaan uit de behoefte om het Europese saamhorigheidsbesef te laten groeien. Iets waaraan we in deze huidige tijd een voorbeeld aan kunnen nemen.

De doelen van het stedencontact waren en zijn eenvoudig; elkaar leren kennen en eenieder te laten ontdekken dat er verschillen zijn tussen de manieren van leven en dat te respecteren. Zonder ingewikkelde verdragen en officiële bijeenkomsten heeft het vooral betrekking op het contact tussen de gewone mensen. Dit door onder andere de jaarlijkse uitwisselingen tussen zowel de jongeren als tussen de volwassenen. Dit heeft vervolgens een soort olievlekwerking geleid, deelnemers aan de jongerenuitwisseling worden bijvoorbeeld op later leeftijd gastouder, waardoor de groep van deelnemers steeds grotere wordt.

Natuurlijk is de directe aanleiding het 50-jarige partnerschap tussen Weilburg en Zevenaar. Echter de vele uitwisselingen met alle geledingen van beide steden, langdurige vriendschappen en het besef dat we elkaar nodig hebben en kunnen versterken maakt het wellicht nog meer bijzonder. Dat dit al 50 jaar onafgebroken gebeurt en meegroeit met de tijdgeest maakt het alleen maar waardevoller. Zo bijzonder en waardevol dat we het bijna voor vanzelfsprekend zouden gaan nemen.
Daarom deze prijs en daarom deze aandacht voor de gemeente Weilburg met u, Herrn Burgermeister Hans-Peter Schick, als vertegenwoordiging. Eenieder begrijpt echter gelijk dat deze prijs met name bedoeld is voor allen betrokkenen vanuit Weilburg en Zevenaar, de commissies, de organisaties, de gastouders, de scholen en de enthousiaste deelnemers.

Laat de vriendschap en het verbond tussen Weilburg en Zevenaar nog lang voortduren en mag het een voorbeeld zijn voor anderen, niet in grootsheid maar in eenvoud en gezelligheid. Het huidige Europa en de huidige Europeanen kunnen hiervan nog een hoop leren en dat wensen wij vanuit Paljas iedereen van harte toe!