10 mei 2021

Paljas verbouwt zelf het eigen clubhuis

Webmaster

No Comments

Bij de leden van Carnavalsvereniging Paljas blijft het verloren carnavalsseizoen 2020/2021 door het coronavirus nog jarenlang in het geheugen gegrift staan. Via sociale media proberen de leden met elkaar contact te houden. Het dagelijks bestuur vergadert via Microsoft Teams over de lopende verenigingszaken. De technici plegen noodzakelijk onderhoud aan het clubhuis, wel met preventieve maatregelen om het coronavirus op afstand te houden.

De zelfredzaamheid staat bij veel verenigingen hoog in het vaandel, zeker in deze coronatijd. Paljas begon dit jaar juist door zelfredzaamheid, aan een zeer grote uitdaging. “Door de tijd die vrij kwam vanwege het annuleren van onze carnavalsrevue, het niet bouwen van een carnavalswagen en natuurlijk door het niet doorgaan van de carnavalsdagen, kwamen wij op het idee om een uitbouw met een hoge roldeur achter ons clubhuis te realiseren”, zegt Bas van Ditshuizen. “Al jaren hebben wij in ons clubhuis ruimtegebrek. De nieuwe ruimte meet tien bij vijf meter waarin ook een plek wordt gecreëerd voor onze platte wagen waarop ieder jaar de carnavalswagen wordt gebouwd.”

Zonder sponsors
Paljas heeft de begroting met eigen middelen en zonder sponsors rond gekregen. “De zelfredzaamheid is binnen onze vereniging enorm. We beschikken namelijk over ervaren bouwkundigen, grondwerkers, constructeurs, projectleiders, dakdekkers en mensen die bouwkundige calculaties kunnen maken. Eén van de leden weet prima om te gaan met de AutoCAD-software waarmee je technische tekeningen kunt maken. Het zijn allemaal mensen met jarenlange ervaring. Natuurlijk zijn er ook handige manus-jes-van-alles, die vele kleine karweitjes opknappen. We zitten met al die verschillende beroepen in een luxe positie”, vertelt Hennie Wijnbergen.

Veiligheid
De Paljastechnici hebben eerst alles tot in detail op papier gezet waarbij de veiligheid van de totale constructie de meest belangrijke factor was. “Tevens hebben we afgesproken dat de werkzaamheden in een rustig tempo uitgevoerd moesten worden. Eerst werd de houten bekisting gemaakt waarin beton werd gegoten voor de fundering. Deze zijn inmiddels geplaatst. De betonnen voerplaten zijn onlangs geleverd. Die leggen we op een uitgevlakte zand/grindlaag.”.

Waardevol
“Het zijn allemaal technische mensen die mede de carnavalsvereniging al jaren op stoom. houden”, vertelt Bas. “Ze weten wat ze aan elkaar hebben. Dat is de kracht van de vereniging. Je ziet overigens overal, juist in coronatijd, veel initiatieven ontstaan. Sociaal gezien is dat waardevol en onderschat het onderlinge plezier niet!” Onlangs overleed een van de handigste leden van onze vereniging. Hij was mede verantwoordelijk voor het ontwerp van de fundering. “De loods wordt op verzoek van onze leden naar hem vernoemd.”

Bron: ZevenaarPost | Door: Ab Hendriks