4 december 2018

KalibeR & Paljas: Een perfecte match!

Webmaster

No Comments

Sinds jaar en dag zorgt KalibeR voor de muzikale omlijsting tijdens dé 4 dagen Carnaval en spelen ze de pannen van het dak in de Buitenmolen. De heren staan garant voor een geweldig feest met de nodige dosis humor. In gesprek met bandlid Jos Wissink worden er leuke herinneringen opgehaald en blikken we vooruit op de komende carnaval.

“Ik ben in 1989 voor het eerst met Paljas in aanraking gekomen,” vertelt Jos. “In die dagen speelde ik bij de Zevenaarse Hardrockband Hardtimes en ik had de rijen mensen tijdens carnaval bij de Buitenmolen opgemerkt. Ik dacht altijd: Carnaval vier je in toch in ‘s-Heerenberg? Al snel bleek dat Zevenaar (Boemelburcht) er niets voor onder deed en stiekem al een groter en leuker carnavalsfeest had dan in mijn geboortedorp.”

“In 1990 speelde ik echt voor het eerst bij Paljas, toen heette de band nog Excalibur. Deze band speelde al jaren bij Paljas en de chemie was erg goed. Samen met Ben Harmsen zijn wij de enige twee van het KalibeR van het eerste uur. Voor ons wordt het (carnaval 2019) al het 30ste jaar dat we bij Paljas op mogen treden. Dat is toch fantastisch!” Jos vindt de klik met het Paljaspubliek geweldig. “Het enthousiasme van de carnavalsvierders spat er van af. De mensen zijn al weken van te voren bezig met afspreken en kaarten regelen, dat merk je vanaf de eerste minuut als je binnen bent.” Ook de samenwerking met de vereniging is meer dan goed: “We voelen ons thuis in De Buitenmolen en zien onszelf dan ook niet als ‘de band’ die is ingehuurd. Nee, wij zijn ook Paljas!”

Over het repertoire heeft Jos ook zo zijn ideeën: “Wij houden van traditionele carnavalsliedjes, maar ze moeten wel een echte meerwaarde hebben. Zo zijn de nummers ‘Polonaise achteruit’ en ‘Snollebollekes’ bekend bij het publiek en iedereen weet precies wat er moet gebeuren. We delen lolly’s uit bij ’Lik maar aan m`n lolly’ of warme snackballetjes bij ‘Gehaktbal’. Allemaal nummers waarbij gelachen en gefeest wordt, dat is heerlijk.”

Elk jaar proberen de mannen het repertoire weer op te frissen door nieuwe nummers in te studeren. “Aan het einde van elk jaar maken we altijd een lijst met nummers die we graag willen maken. Met carnavalsnummers wachten we zo lang mogelijk omdat de leukste nummers vaak enkele weken voor de carnaval pas uitkomen.”

Het is de kunst om het evenwicht te bewaren tussen opzwepende nummers en iets rustiger nummers. De meeste lol halen de muzikanten uit het publiek zo op te jutten dat ze helemaal los gaan, maar ze letten altijd goed op dat de gezelligheid de boventoon viert. “Na een heftige sessie is er ruimte om even af te koelen onder het genot van een drankje, zodat ze bij de volgende set weer vol gas kunnen gaan”, zegt Jos. “Wij hebben er weer zin in om er samen met Paljas een onvergetelijk, mooi en gezellig carnavalsfeest van te maken, tot in De Buitenmolen!”

Is er een nummer dat je wil horen tijdens onze feestavonden? Bezoek dan snel de Facebookpagina van KalibeR en laat je verzoekje achter! Of klik HIER om naar de site te gaan.