23 maart 2021

In Memoriam John Bruin

Webmaster

No Comments

Recht toe, recht aan, John Bruin blijft in ons midden!
 
Het begon op 16 januari jl. met een onverwacht bericht van John in de Loods-Whatsappgroep. Hij berichtte dat hij de laatste tijd veel maagpijn had en bij het lopen geen lucht kreeg. Op zondag 21 maart, 2 maanden later, kreeg dit bericht een zeer verdrietig vervolg. John is thuis – nog steeds krachtig, grappig en rustig tot zijn laatste zucht – overleden. Een mooi en waardig afscheid vol verbinding.
 
John, de grote, goedlachse, lieve, behulpzame, sterke, energieke levensgenieter was een vent uit één stuk: recht toe, recht aan. Voor John geen gezwets of meepraterij, gewoon zeggen wat je vindt, laten zien wat je beweegt, waarmee je begaan bent. Begaan dat was hij zeker, een gouden gozer voor Paljas maar ook voor Muziekstad, Boemelburcht en Vida. Altijd klaar om te helpen, echter nooit op de voorgrond.
 
John was al heel lang betrokken bij Paljas. Intens genieten in de Buitenmolen en vooral in het ‘bonkhok’. Lekker lullen, genieten van Take it Easy en KalibeR en met de dames de dansvloer op om ze te “beschermen” tegen hossende lieden. Ook van de Revu genoot hij intens. Zijn lichaamstaal en bulderende lach maakten dat duidelijk. Voor wie het zich nog kan herinneren: zijn optreden in de Revu als Sumoworstelaar was hem, mede door zijn stevige gespierde postuur op zijn lijf geschreven.
 
Na zijn pensionering heeft John heel veel werk voor Paljas verzet, met name aan de carnavalswagen, vaak samen met Henny (Wijnbergen). Doordeweeks, ‘s morgens om 10 uur, eerst een bakkie koffie, bijkletsen over thuis en dan lekker aan de gang. Tussen de middag een gehaktbal halen, daar was hij gek op. En als ze dan overdag lekker bezig waren en er leuke muziek op stond, kon John spontaan een paar danspasjes maken. Menig prijs van de Boemelparade was zonder deze inzet niet gehaald.
 

De bouw van de nieuwe loods achter Tojo was zijn nieuwe passie. John hield van aanpakken maar met de loods wilde hij vooral doorpakken. De vertragingen door corona pasten hem maar slecht. Stelconplaten regelen, bekistingen timmeren, bewapening lassen: het kon voor John niet snel genoeg gaan.
 
John werd in 2020 extra in het zonnetje gezet met de “briljante PALJAS”-onderscheiding. Voor hem kwam dat als een totale verrassing, maar het was meer dan terecht. Hij was er zichtbaar trots op. Nog trotser was hij toen we hem vertelden dat zijn naam aan de nieuwe loods zal worden gegeven. We hebben nog op tijd het naambord van de John Bruin Loods aan John en Bea kunnen geven. John reageerde blij in de wetenschap dat hij hierdoor een beetje blijft voortleven. Zo kan hij ook een positieve invloed blijven uitoefenen op de ‘jonkies’. John liet meermaals blijken dat de jonkies meer mogen doen dan “lullen en biertje pakken”, “er mot gewerkt worden!”
 
Paljas verliest met John een betrokken, actieve, oprecht geïnteresseerde, goedlachse en vooral fijne vent! Hij zat vol aanstekelijke energie en kracht. Dit plotselinge afscheid maakt veel indruk en doet pijn. Het is goed dat John in onze herinnering blijft als een briljante Paljasser en dat we hem gelukkig nog hebben kunnen meegeven dat de te realiseren loods naar hem vernoemd gaat worden.
 
Heel veel sterkte voor Bea en Robbert!
 
Erik Lamers
Voorzitter Carnavals Vereniging Paljas