Over ons

De historie van Paljas

Paljas zag het licht op 1 juli 1965. In die tijd werd tijdens een Jongerenweek van de St.Andreasparochie het Jongerencontact Mozaïek opgericht, met als doel het organiseren van feesten en culturele activiteiten. De oprichting bleek een schot in de roos, ook al omdat er toen voor de jongeren niet veel te doen was in het stadje Zevenaar. Er ontstonden binnen het Jongerencontact diverse afdelingen met een eigen bestuur, zoals een toneelclub, een ziekenomroep en op 1 juli 1965 werd een carnavalsclubje met de naam Paljas opgericht. De geestelijkheid vond het allemaal prima als het RK-stempel maar behouden zou blijven. De jongeren van toen hadden daar blijkbaar geen moeite mee. Je kunt ook zeggen “men wist niet beter”.

Het eerste clubhuis van Mozaïek stond aan de Wittenburgstraat. Later trok men in een vervallen boerderij “waar de waterpomptang als flessenopener dienst deed”. Je zag toen ook veel jongeren in Hotel Café de Vier Tamboers en Hotel Restaurant De Leeuw aan het Raadhuisplein. Daarna kreeg Mozaïek een eigen onderkomen. Er bestaan nog steeds dankbare herinneringen het jongerencentrum Eureka, dat naast de huidige brandweerkazerne stond en, wel heel toevallig, op steenworpafstand van het huidige clubhuis van Paljas aan de Engeveldweg. In Eureka begon de groei van Paljas. In de eerste jaren werd maar één carnavalsavond gehouden in zaal Jansen-Rekers, nu bekend als De Griethse Poort aan de Oude Doesburgseweg. Na twee jaar verkaste men naar De Buitenmolen en dat is nog steeds de residentie van Paljas. Sindsdien bestaat een goede samenwerking tussen de familie Jansen van de Buitenmolen en de vereniging.
De Revu van Paljas is wijd en zijd bekend. Deze show wordt in januari twee keer op de planken gebracht. De eerste Revu werd in 1970 gepresenteerd en vanaf het begin was het uitgangspunt dat er zoveel mogelijk artiesten uit de Paljaskweekvijver op de planken moesten staan. Dat bleek een gouden greep. Het succes van de show is tot de dag van vandaag verzekerd!
Enkele cijfers: de vier carnavalsavonden worden bezocht door 900 mensen per avond. Een absoluut record voor Zevenaar, en dat al sinds jaren. Ruim 350 mensen per avond weten de Revu bijzonder te waarderen. 
Kom ook eens naar die Revu, dan leer je Paljas ook op een andere manier kennen. Je bent van harte welkom!